perjantai 22. tammikuuta 2016

32. Tulevaisuuden suunnittelemista

Pakko sanoa, että jo otsikko sai minut naurahtamaan. Tulevaisuutta kun ei voi suunnitella. Tai ainahan niitä suunnitelmia voi tehdä, mutta yleensä juuri sillä hetkellä ne heittää kärrynpyörää ja siinähän ollaan sitten kaikki sekaisin ja pahoilla mielin. Mutta tästä huolimatta tulevaisuuden suunnitteleminen on ihan hauskaa... Voi katsoa jälkeenpäin, mitkä toteutuivat, mitkä ei ja miksi näin.

Ponit ovat nyt sillä mallilla, että niillä voi ajaa. Siis ajaa ihan perusasioita: kääntää, pyytää siirtyminen käynnistä raviin ja toisinpäin, lähteä pysähdyksestä liikkeelle... Seuraava etappi on opettaa niille lisää. Oppia itse opettamaan niille lisää. Eli nyt pitää vaan saada paljon osaavia ammattilaisia ympärillemme ja yrittää imeä kaikki se tieto ja taito, kanavoida kaikki energia uuden oppimiseen ja sen opettamiseen poneille. Sen jälkeen voi ajatella, että niille näyttäisi vähän erilaisia tilanteita. Kisatilanteita, erilaisia tapahtumia, maisemia, ihmisiä hälinää... Joten sitä on luvassa poneille kevään aikana.

Meidän kevään kalenterimme näyttää tältä:

19-22.2. Hollantilaisvalkit Urjalassa
24-26.3. Pääsiäisleiri Urjalassa
27.3. Keilakunkku Cup I (tarkkuus) Urjalassa
(2.-3.4. Hevoset-messut Tampereella )
29.5. 1-tason kilpailu (koulu + tarkkuus) Riihimäellä

Eli ensin kunnon tehovalmennusta Urjalassa kahden viikonlopun verran ja siihen päälle tietty treenit meidän päävalmentajan eli Heidi Sindan kanssa. Hollantilaisvalkeissa meitä valmentaa kahden päivän ajan Tonnie Cazemier. Odotan niin kovasti tätä viikonloppua, enkä pelkästään maailmantason kilpailijan ja valmentajan kanssa toimimista vaan koko tapahtumaa kokonaisuudessaan. Ensimmäinen reissu ponien kanssa. Tutustuminen valjakkoajoväkeen taas uudelleen. Muiden ajojen seuraaminen ja oppiminen myös muiden tekemisen kautta.

Pääsiäisleiri jatkuu samalla teemalla Heidi Sindan opastuksessa. Sinne emme ole vielä ilmoittautuneet, mutta aiomme kyllä. Lisää reissua ja kokemuksia poneille ja silti vielä kohtalaisen helppoa tekemistä, koska paikka on edelleen tuttu.

Ensimmäinen kilpailutilannekin on hyvä päästä kokemaan tutulla alueella ja kentällä. Keilakunkku Cup starttaa maaliskuun lopulla ja sopivasti heti pääsiäisleirin loputtua, joten ensimmäinen tarkkuuskoe tulee suoritettua hyvän treenin perään. 

Messut ovat meille vielä auki. Heidi tarjosi meille mahdollisuutta päästä käyttämään poneja ihan uudessa tilanteessa, messuilla ajelutusponeina. Varsinaista tarvetta niille ei ole, koska Heidiltähän noita ajelutusponeja kyllä löytyy vaikka millä mitalla, mutta tarjous oli nimenomaan ponien kannalta ajatellen. Vähän olemme miettineet toisena päivänä paikalle menemistä, mutta katsotaan miten ensimmäinen valmennus ja ylipäätään nämä seuraavat pari kuukautta tästä menevät. Poneja pitäisi päästä ajamaan kotonakin jo jonkin verran, maastossa, omalla kentällä, erilaisissa ympäristöissä.

Toukokuussa olisi sitten Riihimäellä 1-tason kilpailu ilman maratonkoetta. Taas ihan loistava nimenomaan tähän kohtaan, koska koko 3-osaisesta kilpailusta ponit tuskin vielä pystyvät toukokuussa suoriutumaan.

Lisäksi kalenterissa on monta "ehkä"-kohtaa, jotka riippuvat aika monesta asiasta. Missä vaiheessa ponit ovat siinä kohtaa, mikä niiden kunto on, mitä luokkia tulee tarjolle... Eli muutama helppo kilpailu kesän aikana on, mutta ei vielä tietoa minkä tason luokkia niihin tulee.

13.-15.5. Ypäjän Hevosopisto 
17.-19.6. SRS/ SJ-talli, Salo
26.-28.8. Valjakkoajon SM, Loimaa

Ypäjällä on 2-tason luokkia ja sinne voisi sen puolesta mennä. Maratonia ei ole pakko ajaa, silloin ei saa kokonaistulosta mutta koulun ja tarkkuuden osalta tuloksen kuitenkin saa ja tuloksiakin tärkeämpää olisi vain tehdä nyt ponien kanssa paljon ja vaihtelevaa, näyttää erilaisia paikkoja ja tilanteita.
Salon ja Loimaan kohdalla Kipassa ei ole vielä mitään muuta tietoa, kuin että vaikeustaso on helposta vaativaan tai helposta vaikeaan. Ei tietoa siis mitä luokkia niihin tulee. Sama juttu, ponien ehdoilla mennään ja startataan mitä pystytään.

Tälläiseltä näyttäisi meidän kesä. Jokaiseen mahdolliseen väliin yritetään laittaa valmennuksia, jos sellaisia vain tulee vielä tarjolle kevään ja kesän aikana ja jatketaan ahkeraa treeniä ihan kotosallakin. Innolla kyllä odotamme tätä vuotta ja tulevia tapahtumia!

12 kommenttia:

 1. Mä lupauduin tuonne 21.2. valmennukseen kuvaamaan yhtä ponia. Ellette ole ihan eri aikoihin, voisin teitäkin kuvata jos on tarvetta :)

  jadelimpi@gmail.com / www.jadelimpi.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oih, olisipa aivan mahtavaa jos onnistuisi! Meillä on la ja su ajoaika klo 12.30 kumpanakin päivänä, passaako aikatauluihin? :)

   Poista
  2. Klo 14.45 sillon sunnuntaina. Jos ei ole mitään tappopakkasia niin voin tulla aikasemmin paikalle! :D

   Poista
  3. Jee, toivotaan siis hyviä kelejä :D!

   Poista
 2. oih ja voih, hyvältä kuulostaa! vähän tekis mieli Poninkin kanssa lähteä johonkin valmennukseen mutta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rohkeasti vaan! Nämäkin valmennukset ovat sellaiset "matalan kynnyksen" valkit, on ollut sellaisiakin poneja joita on vasta talutettu vaunujen kanssa... :)

   Poista
 3. Ihan huikeeta, kun olet saanut tällaisen projektin käsiisi! Kuulostaa niin ihanalta, ja nuo ponit on mahtavia! :D Iski jo itsellekin ikävä valjakkoajon maailmaan takaisin, voi niitä kisaviikonloppuja telttaöineen, mitä aikoinaan tulikaan vietettyä eri puolilla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tunnen itseni kyllä kovin etuoikeutetuksi, kun saan olla tässä tiimissä mukana :) Nemohan alkaa olla sen ikäinen, että sen kanssa vaan lajin pariin!

   Poista
 4. Mä haluaisin niin tulla joskus kuvaamaan valjakkokisoja! Josko tänä kesänä pääsisi käymään jossain kisoissa kameran kanssa :) Kivalta kuulostaa teidän suunnitelmat, toivottavasti kaikki menee putkeen eikä tule mitään takaiskuja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti kuvaamaan! Valjakkokisoissa etenkin maratonpäivänä on paljon mielenkiintoista seurattavaa, vaikka kyllä viimeisenä päivänä eli tarkkuuskokeestakin löytyy vauhtia (ja vaarallisia tilanteita) :) Toivotaan tosiaan, että päästäisiin etenemään suunnitelmien mukaan...

   Poista
 5. Ihanaa, että uskallatte mennä ja tehdä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä etenkin tässä alussa yritetään kiertää kaikki "kissanristiäiset" niin saadaan varmuutta poneille :)

   Poista