torstai 12. marraskuuta 2015

1. Viisi + yksi syytä valita valjakkoajo.

Tämän tekstin myötä haluan toivottaa uudet lukijat tervetulleeksi lukemaan tästä mahtavasta lajista.

- Valjakkoa harrastava porukka on pieni ja tiivis - ja ihan huipputyyppejä täynnä!! Uudet harrastajat oman kokemukseni mukaan otetaan porukkaan mukaan nopeasti ja kaikki toivotetaan tervetulleeksi porukkaan. Lajin pariin mahtuu kyllä niin harrastelijat ja niin sanotusti huvikseen kilpailevat kuin myös tavoitteet korkealla pitävät kuskit.

Sanni <3 Ihana luottogroomini ja muutenkin aivan huipputyyppi. :)
- Talven pakkasilla ainakin itse pystyn paljon paremmin pukeutumaan lämpimästi vaunujen kyytiin kuin mitä se onnistuu ratsaille mentäessä. Ratsastajille on kyllä kaikenlaisia toppahousuja ja talvisaappaita, mutta itse ainakin koen olevani aina liian "pakattu". Vaunuilla ongelma on yleensä vain käsien lämpimänä pitäminen ja siihenkin on kehitelty aika toimiva juttu: patterilla lämpenevät hanskat!

Ja puhutaanko jotain tuosta ihanasta ajoessusta joka on jopa pakollinen kisavaruste (paitsi maraton-osuudella)?! Kuinka hienoa on kääriytyä talvella vilttiin ajon ajaksi! Hankintalistalle pattereilla lämmitettävä versio siitäkin?
- Ulkoasuun saa ja tulee panostaa! Tiimivärit näkyvät vahvana: vaunuissa, valjaissa, pehmusteissa, suojissa, kuskin ja groomin vaatteissa... Valjakkotarkastuksessa valjakko tarkastetaan kokonaisuudessaan ja paitsi, että siinä kiinnitetään huomiota valjastukseen ja varusteiden sopivuuteen, myös koko valjakon ulkoasuun. Tyylikkäin valjakko myös palkitaan!

Vauhtia tarkkuusradalla!
- Lajin monipuolisuus viehättää. Jokaiselle on jotakin: vauhtia ja vaarallisia tilanteita rakastavalle maraton-osuus, joka yleensä saa kerättyä myös jonkin verran yleisöä radan varrelle. Rauhallisemmasta menosta pitävälle kouluosuus, jossa tärkeintä on valjakon harmoninen yhteistyö ja liikkeiden täsmällinen suorittaminen. Näiden kahden osuuden väliltä löytyy tarkkuuskoe, joka yhdistää vauhdin ja täsmällisyyden.

Tyylikkäänä Nöpin kanssa. Näillä vaunuilla me ei tosin kilpailtu, näillä kuskattiin lähinnä hääpareja. :)
- Valjakkohevosella voi (yleensä) myös ratsastaa! Harvalla ratsuhevosella voi silti ajaa. Ratsastuksesta on lisäksi hyötyä valjakkohevosenkin kanssa, kuten aina erilaisesta treenistä on. Selästä käsin on helpompi tehdä tiettyjä asioita ja esimerkiksi hyppääminen vahvistaa eri tavalla lihaksistoa - ja eri lihaksia!

Minäkin saan taas olla poni"tyttö"!
- Aikuisetkin saavat ihan luvan kanssa ja jopa toivotusti harrastaa pienilläkin poneilla! Jee!

Mitä siis oikein odotat? Ota yhteyttä vaikka sähköpostitse, jos tarvitset apua aloittamiseen. Katsotaan mistä löydetään teille oma opettaja joka opastaa tähän hienoon lajiin! Lähiseudulle voin minäkin tulla opastamaan alkuun. :)

2 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen blogi, jään innolla seurailemaan! :)
  Itsellä ei varsinaista valjakkoajo kokemusta ole, mutta mun hevosella on. Sillä on edellisessä kodissa ajettu jonkin verran valjakkoa ja jossain kilpailuissakin on käyty. Hevonen selkeästi tykkääkin siitä hommasta (pari kertaa olen päässyt itse ajamaan sillä), mutta itselläni ei ole varaa satsata valjakkoaja vermeisiin.


  × Milla / Waldgeistory ×

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Milla! Toivotaan, että blogi täyttää odotukset ja pysyy mielenkiintoisena. :)
   Jos vain valjakkoajo kiinnostaa enemmänkin kuin vain ajatustasolla, on harrastuksen aloittaminen ravivaljailla ja koppakärryillä ihan helppoa. Moni aloittaa valmennukset ja kisatkin sellaisilla perusvermeillä joihin ei tarvitse heti upottaa tonneja. Osa talleista myös saattaa lainata varusteta (valjaat, vaunut) esim. valmennuksiin ja kisoihin, kannattaa ainakin kysellä! Lajin pariin otetaan niin mielellään uusia tulokkaita, että auttaa pyritään kaikin puolin. :)

   Poista