keskiviikko 9. maaliskuuta 2016

46. Shetlanninponikin voi olla huippu-urheilija

Erään foorumin erään keskustelun pohjalta tulin ajatelleeksi tämän otsikon mukaista asiaa. Tämä on ollut myös kovasti keskustelun aiheena minun ja ponien omistajan välillä. Tässä tekstissä on minun mielipiteeni ja ihan mututuntumalla ja vierestä seuraamalla kirjoitettuna. Eriävät mielipiteet ja kokemukset ovat sallittuja - ottakaa se huomioon lukiessanne tätä!

Kovin moni suhtautuu shetlanninponiin väheksyvästi. Suurin syy tähän on varmasti shetlanninponin koko. Mitä niin pienellä ponilla muka edes voi tehdä? Sillä voi kilpailla kaikissa lajeissa, mutta KV-tasolla vain valjakkoajossa. Sielläkään yksikköshetlanninponit eivät pärjää, mutta parilla on jo jonkinlaiset mahdollisuudet.

Shetlanninponi on yleensä lihavuuteen taipuvainen, se on kovin lyhytjalkainen ja pitkärunkoinen pallero jolta ei liikettä löydy nimeksikään. Sitä käsittelee lapset ja se toimii samojen lasten ensiratsuna ja kiertää uralla ympyrää alakaula pullottaen ja selkä alhaalla. Satula on jonkinlainen lätkä siellä selässä, pääasia että siihen saa kiinni jalustimet. Jos se valuu kaulalle, tilanne korjataan häntäremmillä. Suojia tuskin on, sellaisia on (fooruminkin keskustelujen mukaan) vaikea löytää oikeassa koossa. Tosin eipä sillä kenkiäkään ole, joten kolhujen riski on minimaalinen. Kuolain on se tavallinen nivelkuolain mikä jokaisen hevosenomistajan varustearsenaalista löytyy ja suitset perus englantilaiset ilman alaturparemmiä. Poni syö heinää 3 kiloa päivässä ja tuntuu silti vain lihovan. Kesällä se laitetaan laitumelle ja otetaan pois sieltä ennen puoltaväliä laidunkaudesta, koska se pirulainen sairastuu kaviokuumeeseen. Kuinkas muutenkaan, kun se valmiiksi pullero poni laitetaan ihanalle vihreälle pellolle vain "koska muutkin menee" ja omistaja "saa vähän lomaa tallitöistä".

Australiassa näin paljon hyvin liikkuvia ja hyväkuntoisia shetlanninponeja joista näki, että ne on koulutettuja ja hyvin pidettyjä. Suomessa se on kuitenkin enimmäkseen tuota, kuten yllä kirjoittelin. Nyt iso osa lukijoista miettii, että no ei ainakaan meillä. HIENOA, ihan loistavaa! Ei nimittäin meilläkään. Olen itse asiassa aika varma, että suurimmalla osalla tämä blogin lukijoista shetlanninponi ei ole vain koristeena vaan sen kanssa tehdään tavoitteellisesti - kuka mitäkin sitten tekee ja mihin tekemisensä painottaa. Luen monta blogia, jossa päätähtenä hyvinvoiva ja hyvin hoidettu shetlanninponi, jota pidetään ihan yhtä arvokkaana kuin sitä toisen blogin puoliveristä tai ratsuponia.

Piipaa ja Elliä kohdellaan kuin huippu-urheilijoita. Pakkasten ja sen myötä jäiden tultua oli selvää, että niille laitetaan kengät ja hokit, jotta ajaminen on turvallista. Ponit klipattiin, kun loppuvuodesta talvikarvaa oli vaikka muille jakaa, mutta kelit reippaasti plussan puolella. Se tarkoittaa loimittamista ja erilaisten loimien ostamista, mutta se oli välttämätöntä tehdä. Varusteet sovitettiin alusta asti tarkasti ja päädyttiin aloittamaan ponien treeni remonttiturpahihnallisilla suitsilla ja kolmipalakuolaimella, jotta harjoittelu kohti kuolaintuntumaa oli helppoa ja mukavaa. Valjaat hankittiin tarkkaan sovittaen ja vaihdettiin myös muutamia osia valjaista eri kokoisiin. Suojat löytyivät ulkomailta, etenkin Ellillä on lyhyt etusääri joten Suomesta välttämättä ei oikeaa kokoa niin helposti olisikaan löytynyt. Ponit syövät tällä hetkellä vain heinää ja kivennäistä, mutta kunhan niiden työ alkaa olla kuluttavampaa, pitää varmasti ottaa ruokintaan mukaan jokin täysrehu. Kuntotreeni on tarkkaa ja tavoitteellista. Myöhemmin keväällä tai viimeistään kesällä mitataan ponien laktaattitaso verikokeilla ja sitten onkin sykemittari käytössä joka treenissä. Ponien lihaskunnosta pidetään huolta ja niillä käy hieroja aina, kun huomataan jonkinlaisia viitteitä siitä, että lihakset olisivat jostain kohtaa jumissa. Elliä ja Piipaa ei myöskään ole koskaan lapset käsitelleet. Eivätpä ne oikein lasten käsiteltävissä olekaan ainakaan tällä hetkellä, sen verran kipakoita pikkulikkoja ovat. Joskus tulevaisuudessa niille etsitään ratsastajaksi joku taitava nuori tai aikuinen, tarpeeksi pienikokoinen ihminen. Mutta lastenratsuja niistä tuskin tulee.

Mikä on huippu-urheilijan määritelmä? Eläinlääkäri Jaana Tainion sanoin: "Lyhyesti ja ytimekkäästi voidaan todeta, että hengitys- ja verenkiertoelimistön ylivoima tekevät hevosesta huippu-urheilijan." Tällöin myös shetlanninponista voi rakentaa huippu-urheilijan tavoitteellisella ja täsmällisellä treenillä.

Ethän siis väheksy tarhassa asustelevaa poniasi? Se pieni karvaturrikin tarvitsee hyvälaatuisen, sille sopivan ruokinnan, SOPIVAT varusteet (se Maxam tai Wintec ei sovi ihan jokaiselle ponille) ja ylipäätään hyvän ja johdonmukaisen käsittelyn. Yksikään poni ei ole lasten lelu. Älä myöskään katso meitä shetlanninponien kanssa harrastelevia aikuisia ihmisiä vähätellen. Otamme tämän hyvinkin tosissamme. ;D


Hei, ei hyvä hoito ja tavoitteellinen tekeminen katso ponin kokoa!




15 kommenttia:

  1. Vitsi miten hyvää tekstiä! :) Pakko myöntää, että itsekin miellän kaikki pienet ponit "pörröisiksi seuraponeiksi"... En tosin ihan niin paha ole vielä, että en tajuaisi sopivien varusteiden ja terveyden/kavioiden huollon merkitystä myös näillä pienimmillä. Mutta kun "näin on aina tehty" (omassa lähipiirissä). On tosi mielenkiintoista seurata teidän matkaa! :) Onko valjakkoajon huipulla shettiksiä? Jos sulta löytyy joku kuvalinkki/video voisit sen vielä ehkä liittää mukaan tähän? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valjakkoajon huipulla, siis huipusta puhuttaessa ihan maailman huipulla, World Championships -tasolla, ei ole shettiksiä. Mutta Nationaleissa niitä kyllä kilpailee ja Suomestakin KV-tasolla shettisparilla on kilpaillut ainakin meidän valmentajamme Heidi Sinda (sijoituksia ja voittoja esim Baltic Cupissa). :) Nelivaljakoitakin näkee jonkin verran sitten tuolla "melkein huipulla", liitin pari hauskaa videota tekstin perään!

      Poista
  2. Niin totta! Aina yhtä surullista, kun näkee ylisyötetyn shettiksen epäsopiva satula kaulalla. Kun poni pukittelee tai temppuilee, käsketään vaan "näyttää sille kuka on pomo" ja läimimään raipalla. Jos hevonen käyttäytyisi noin, varmasti oltaisiin heti kutsumassa kaikki mahdolliset ammattilaiset katsomaan hevonen ja varusteet :(
    Tuolla ihanalla ruskealla foorumilla joku etsi joskus martingaaleja ja estesatulaa shettikselle, tuli heti paljon kommentteja ettei sellaisia mihinkään tarvitse, sehän on vaan hei shettis!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Älä muuta sano. Helposti laitetaan asioita "ponimaisen luonteen" piikkiin vaikka syy voi olla jossain ihan muualla. Piipan ja Ellin liikkumiseen ja käyttäytymiseen kiinnitetään paljon huomiota ja ensisijaisesti lähdetään esimerkiksi kummalliseen käytökseen etsimään syytä a. omasta tekemisestään, b. varusteiden sopivuudesta ja c. kivusta. Yleensä syy on tässä vaiheessa koulutusta lihasjäykkyys ja sitä ongelmaa meillä käy säännöllisesti hieroja hoitamassa. :)

      Poista
  3. Allekirjoitan niin tämän tekstin shetlanninponin omistajana. Ja me treenataan ihan tosissaan ;) Pancholla käy tarvittaessa hieroja, sen kaviot vuolee kunnon ammattilainen ja valjaat on sovitettu satulasepän avustuksella. Ponin omituisen koon takia (minin ja normi shettiksen välimuoto) mittatilaustyönä on tehty niin mahavyötä kuin silatyynyä. Panchoa on aina käsitelleet vain aikuiset, joten se on pysynyt mukavan "kipakkana" mutta kuitenkin äärimmäisen kuuliaisena. Meidän tavoitteet on vain laihtua, saada lihaksia ja ehkä tulevaisuudessa toimia parivaljakossa mutta silti harrastan shettiksellä ihan tosissani. Kyllä naapurit ja ohikulkijat yleensä kummastelee kun ajelen pikkuponilla ja etenkin jos vastaan tulee isoja valjakkohevosia niin sekös huvittaa mieskuskeja mutta antakoot :D Shetlanninponi ei ole lasten lelu, ruohonleikkuri tai lemmikki vaan ihan samalla tavalla harrastehevonen kuin mikä tahansa iso poni tai hevonen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvältä kuulostaa teidänkin tekeminen! Hyvällä ja huolellisella hoidolla saa todennäköisemmin myös pitkäikäisemmän kaverin itselleen :)

      Poista
  4. NIIIN täysin samaa mieltä sun kanssa! Myös siitä kohdasta, että ei saa väheksyä aikuisia, jotka harrastavat shetlantilaisilla, me tosiaan otetaan nämä tosissaan! ;)

    Mä olen nyt ihan innoissani ohjasajosta, ja mitä KAIKKEA Ponille voikaan siinä opettaa. Väistöt ovat meillä nyt kovasti in, ja niitä treenaillaankin lähes jokaisella ohjasajokerralla. Ruuna liikkuu oikeinpäin ja polkee hyvin alleen. Tällä on tosi korkea työmotivaatio, ja pelkällä kehulla saa tämän yrittämään aina vaan uudestaan ja uudestaan (vaikka kunnon Ruuna onkin, heti, kun tulee vähän hiki, ei jaksa enää liikkua yhtään ;-) ).

    Usein kuulee, että miksi mulla on poneja, kun ethän sä niillä voi ratsastaa. Kaikille se ratsastaminen ei kuitenkaan ole se the juttu, ja musta on vielä hienompaa saada se pieni poni kulkemaan oikein ja käyttämään itseään ohjasajaen/ajaen, kuin ratsain apuohjia (väärin)käyttäen ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä katselinkin teidän väistövideoita, teette ne aika paljon paremmin kuin me :D Että tulepa nyt opettamaan ne näillekin?!

      Poista
    2. :D hetkittäin ne sujuu jo tosi mageesti, ei tietty sillon ku saan jonkun nappaamaan videopätkää! No ei kai, siinä videolla se väisti vasemmalle tosi hyvin.
      Mä oon aivan peukalo keskellä kämmentä ku joudun jonkun toisen ponin ohjaksiin :D niiin tottunut tähän omaan! ;-)

      Poista
  5. Kääk miten söpö toi nelivaljakko maratoonilla! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No älä! Mulla on tavoite, et ajan vielä nelikkoa joskus :D Ei tarvi kisoihinkaan asti päästä jos pääsis pari kertaa tuolla tavalla rälläämään!

      Poista
  6. Todellakin! Mä puuhastelin yhdestä lentävästä lihapullasta sporttiponin ja sain sen starttiinkin! Mua pidettiin kummallisena, kun käärin pieniin sieviin jalkoihin pinteleitä. Jouduin sillon kymmenen vuotta sitten oikein etsimällä etsimään riittävän pieniä, kun ihmisten idealisiteetkin oli liian leveitä! On sellaiset aarteet, että olen säästänyt ne tähän päivään asti! Juoksutuksessa ja hiitillä se poni saa samaa rasitusta kun isotkin hevoset, joten miksi ei. Klippasin myös talven treeneihin ja annoin loppujen lopuksi ihmisten elää siinä uskossa, että klippasin vain siksi, että sain ajella pyllyn päälle nätin sydämen...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällä myös parista lihapullasta koitetaan tehdä sporttisemmat versiot :D Ja joka jalka on paketissa aina ku ne töihin otetaan... Mielummin suojitan ne varalta kuin että hoidetaan imppareita ja pakkolomaillaan... Ja etenkin jännesuojia kun katsoo niin tarpeen on olleet. Vaikka hyväliikkeisiä poneja ovatkin niin ympyrätyössä ne vieläpä huonolla tasapainolla ihan varmasti kopsii.

      Poista