perjantai 8. huhtikuuta 2016

57. #tekevällesattuu - Helite Airbag, osa 1

Toteutettu yhteistyössä Equestrial.netin kanssa.

Tampereen Hevoset -messuilla kuulin ensimmäisen kerran Helitestä. Itse asiassa Helite on ensimmäinen turvatyyny-teknologiaa käyttävä turvaliivi johon olen koskaan päässyt tutustumaan ja kunnolla näkemään sen käyttöä. Täytyy sanoa, että etukäteen olin skeptinen, kuten kaiken uuden ja itselleni vieraan suhteen hyvin helposti. Ratsastuksen näkökulmasta ymmärrän liivin käytön todella hyvin ja sen kuinka se toimii. Kiinnität liivin "laukaisunarun" satulaan, jolloin se irtoaa hevosesta irtautumisen voimasta. Mietinkin jo kovasti ennen messuja, miten vastaavanlainen tekniikka toimisi vaunuilla? Itse kun en enää ratsasta, en tarvitse varusteita jotka toimivat vain ratsailla. Tarvitsen varusteet, jotka toimivat ajaessa. Blogissani en koe tarpeelliseksi tuoda esille ratsastukseen käytettäviä varusteita, koska ensisijaisesti blogini on suunnattu valjakkoajosta kiinnostuneille. Joten otin tehtäväkseni tarkastella liiviä valjakkokuskin näkökulmasta ja sen jälkeen harkita, onko tässä tuote jota uskallan esitellä valjakkoajoon sopivana.

Tutustuin jo hieman etukäteen Heliteen merkkinä ja googlettelin ylipäätään tietoa ilmatyynyturvaliiveistä. Tämä osa tulee sisältämään täyttä, raakaa fatkaa. Seuraavassa osassa kerron käyttökokemuksia liivistä.


Mikä on Helite?


Helite on ranskalainen tuotemerkki, joka on perustettu vuonna 2002. Se on maailman johtava airbag turvatyyny-liivien ja -takkien valmistaja. Yrityksellä on samaa turvatyyny-teknologiaa käyttäviä tuotteita usealle eri ryhmälle: moottoriurheilijoille (moottoripyörät, moottorikelkat), ilmailijoille ja ratsastajille.

"The airbag jacket has to be different if you ride a horse, go down on your skis, ride a motorcycle or fly a light aircraft. Because you don't injure the same things the airbag jacket doesn't protect the same things. Because you don't fall with the same speed, the airbag jacket inflates at a different time, because you don't fall on the same type of ground, the airbag jacket materials are different. Every application has to be treated differently so we decided on business units to focus and improve every application equally, because everybody is allowed to have more protection."

Jokaisessa lajissa on omanlaisensa riskit, jokaisessa lajissa loukkaantuminen voi tapahtua hyvin erilailla joten jokaisen lajin turvaliiviin on myös tehty lajin vaatimia ratkaisuja. Tämä kuulostaa minun korvaani hyvältä. Kaatuminen moottoripyörällä tapahtuu usein ihan erilaisesta nopeudesta kuin putoaminen hevosen selästä.Turvaliivin toiminta

Turvaliivi ratsastajille on yrityksen menestynein tuote. Liivin key-ball -tekniikka laukaisee turvatyynyn riippumatta putoamissuunnasta ja liivi täyttyy jopa 0,1 sekunnissa aktivoitumisen jälkeen. Arvio pitää paikkansa, liivi laukaistiin messuilla useita kertoja viikonlopun aikana ja täyttyminen on niin nopeaa, että siinä ei ehtinyt silmiänsä räpäyttämään. Liivi täyttyy ulospäin, ei sisäänpäin, joten sisuskalujensakaan puolesta ei tarvitse pelätä. Liivi on valmistettu erittäin vahvoista materiaaleista jotka kestävät korkeaa ilmanpainetta. Ei tarvitse siis myöskään huolehtia siitä, että liivi lopulta eräänä kauniina päivänä ei kestäisikään täyttymistä. Tämä on nimenomaan tehty kestämään.Mikä on ihan huippua Helite Airbag-liivissä, on sen suojaavuus. Täyttyessään Helite suojaa niskaa takaa sekä sivuilta jolloin se vähentää riskiä piiskaheilahdusvammoilta. Rintakehä on suojattu molemmita sivuilta sekä koko selkä niskasta häntäluuhun asti. Lisäksi liivi suojaa lonkkaa kauttaaltaan, mitä normaali turvaliivi ei tee.

Aktivoitumisen jälkeen liivi alkaa hitaasti tyhjenemään ja tyhjenee 2-3 minuutin aikana. Tämän jälkeen liiviin vaihdetaan uusi patruuna ja se on jälleen käyttövalmis. Patruunan vaihto itsessään on helppoa ja nopeaa, näette sen ala olevasta videosta.
Vaihdettavat päällysvaatteet

Mutta mikä erottaa Heliten muista markkinoilla olevista airbag-liiveistä? Puhutaan nyt suoraan, niitähän on tarjolla jo useilta eri merkeiltä. Helite eroaa näistä muista markkinoilla olevista mielestäni kahdella hyvin oleellisella asialla. Ulkonäkö ja käyttömukavuus.


Helite Air Shell on rakennettu kahteen eri elementtiin: päällysvaate ja airbag. Päällysvaatetta voi käyttää siis myös ilman airbagia jolloin saat täysin tavallisen softshell-takin tai -liivin käyttöösi silloin, kun et ole hevosen selässä. Airbag yhdistetään päällysvaatteeseen helposti vetoketjulla. Sama airbag toimii kaikkien tarjolla olevien päällysvaatteiden kanssa. Valjakkokuskit ovat kiitollisia tästä ominaisuudesta: maratonilla voit itse käyttää liiviä airbagin kanssa ja groomille voi pukea päälle pelkän takin tai liivin ja groomi voi käyttää alla omaa turvaliiviään. Valjakossa tiimivärit ovat kova sana etenkin maratonilla ja kuskin sekä groomin vaatetus mietitään lähes aina sopimaan toisiinsa.


Päällysvaate on täysin konepestävä 30°C:ssa. Airbag järjestelmää ei saa pestä koneessa, joten sen pesu on tehtävä käsin haalealla vedellä ja ilman pesuainetta. Mutta päällysvaatehan se maratonilla tulee kuraiseksi vesiesteessä rämpiessä, joten koko liiviä ei ole tarvekaan pestä.

Tarkentaakseni siis vielä tätä joka sai minut ja usean messuilla vierailleen KV-tason valjakkokuskin ihastumaan tuotteeseen: voit omistaa airbagin lisäksi monta eri päällysvaatetta. Voit myös ostaa päällysvaatteita erikseen.


Tarjolla olevat tuotteet

Hevosihmisille Helite tarjoaa neljä erilaista tuotetta. Helite Airnest Vest on se perinteisimmän näköinen turvaliivi. Siinä ei ole vaihdettavaa päällysvaatetta vaan käytännössä pelkkä airbag. Airnest Vest on se alkuperäinen Heliten turvatyynyliivi ja sitä käyttää jo yli 45 000 ihmistä joista suurin osa on kenttäratsastajia.Helite Air Shell Gilet sisältää airbagin ja kauniin softshell-liivin. Tuote on istuva, materiaaliltaan korkealuokkaista teknistä kangasta joka sopii äärimmäisiin olosuhteisiin ja pitkäaikaiseen kättöön.Helite Air Shell Blouson on se, johon itse ihastuin todella kovasti. Blouson sisältää airbagin ja softshell-takin. Materiaali on samaa kuin Gilet-liivissä ja takki näyttää aivan tavalliselta softshell-takkilta.Uusin tuote Heliteltä on Air Shell Show. Kyseessä on erityisesti esteratsastukseen kehitetty klassinen kisatakki. Materiaali tässä takissa on sama kuin Gilet- ja Blouson-päällysvaatteissa eli laadukas softshell.Kaikkia tuotteita on saatavilla niin aikuisille kuin lapsillekin. Lisäksi ns. satularemmiä (jolla kiinnitetään liivi satulaan tai vaunuihin, jonka irrotessa liivi laukeaa) on saatavilla kahta eri pituutta eli lapsille on mahdollista saada lyhyempi remmi. Patruunoita on kolmea erilaista (50cc, 60cc ja 100cc) ja patruunan koko määräytyy liivin koon mukaan. Patruunan hinta on 22-26e välillä koosta riippuen.Mutta mitä mieltä liivistä oli kansainvälisellä tasolla, jopa MM-kisoissakin menestynyt kovan luokan kuski Ben Simonsén? Entä mitkä ovat omat kokemukseni liivistä käytännössä? Seuraavassa osassa kerron sekä Benin että minun itseni kokemuksia tuotteesta.

Helite-tuotteista on vielä hetken ajan tarjous Equestrialin nettikaupassa - 9.4.2016 asti saat liivin -50€ alennuksella! Kiiruhda siis, jos haluat omasi :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti