tiistai 30. elokuuta 2016

79. Vastauspostaus

Tässä kohtaa onkin varmaan paikallaan kysymyksiin vastailu. Kisaraporttia on tulossa, kunhan saan kuvaajilta kuvia! Kisat menivät todella hyvin ja tavoitteiden mukaisesti - ja jopa tavoitteet ylittyen. :)

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Missä ja milloin aloitit ratsastuksen?
Siikajoella Kastellin Ratsutilalla 6-vuotiaana. Eli vuonna 1996 :)

Milloin olet viimeksi ratsastanut? Valjakkohommat taitaa olla ollut nyt päälaji?
Kävin Spartan selässä noin 3min ajan muutama viikko sitten! :D Sitä ennen taas... Syksyllä 2015, kun olin vielä tallilla töissä. Valjakkoajo on ehdottomasti ollut nyt jo hetken päälajini ja näin olen halunnut asian olevan jo paljon pidempään kuin se on ollut mahdollista.

Kaipaatko hyppäämään tms ylipäätään hevosen selkään?
Aina välillä, mutta samalla taas en... En tiedä onko se varsinaista kaipuuta edes. Ajaminen on nyt niin mukavaa taas, että kyllä tallille mennessä paljon mielummin hyppää vaunuille kuin ratsaille. Sitten kun joku ratsastaa kentällä niin saattaa tulla sellainen fiilis, että olihan tuokin mukavaa aina silloin tällöin... En osaa siis oikein sanoa. En varmaan varsinaisesti kaipaa, mutta olisihan se ihan hauskaa välillä.

Mikä olet koulutukseltasi/koulutuksiltasi? Oletko niitä vastaavissa töissä/tehnyt niitä vastaavia töitä?
Mielenterveys- ja päihdetyöhön suuntautunut lähihoitaja, tähän valmistuin v. 2013 ja olen tehnyt alan töitä jonkin verran, mutta vain eri pituisia sijaisuuksia. Nyt opiskelen sähkö- ja automaatiotekniikkaa, valmistumisvuosi olisi tarkoitus olla v. 2017 mutta vauva sanelee aika pitkälle sen, venyykö valmistuminen vai pystynkö opiskelemaan vauvan kanssa kunnolla. Voi olla, että valmistuminen venyy vuodelle 2018.

Mistä olet kaikki hevosesi ja ponisi löytänyt ja mitä kiinnität huomiota koeratsastuksessa/katselukerroilla? 
Omat vai nämä yhteistyödiilit? Oletan, että puhutaan näistä yhteistyödiileistä :) Piipan ja Ellin löysin niin, että laitoin paikalliseen hevosryhmään ilmoitusta, että etsin ajettavaa hevosta tai ponia tavoitteena palata takaisin valjakkokisakentille. Ponien omistaja otti minuun yhteyttä ja kertoi, että hänellä on kaksi nuorta shetlanninponia jotka pitäisi hommaan kyllä ensin kouluttaa. Ponit asuvat niin lähellä, että kiinnostuin etenkin sen puolesta niistä vaikka tarkoitus oli kyllä löytää "valmis" ajoponi (valmiilla tarkoitan siis, että olisi jo valmiiksi ajettu, vaikka sitten maastossa koppakärryillä). Ensimmäisellä kerralla juttelimme vain omistajan kanssa ja mietimme kohtaavatko kummankin tarpeet ja tavoitteet ja kun totesimme, että ainakin puheen tasolla kaikki klikkaa hyvin, alamme työskennellä ponien kanssa kohti valjakkokenttiä.

Nyt olen niin kiitollinen, että löysin Piipan ja Ellin, koska niiden lisäksi minulla on nyt se valmis ponikin ajettavana ja pääsen ihan eri tavalla kehittymään nyt myös itse.

Montako hevosta/ponia olet omistanut? 
En yhtäkään, kumpikin ovat olleet äitini nimissä ;) Mutta niitä on siis ollut kaksi. Manu oli ensimmäinen hevosemme, lv-ruuna joka opetti hevosen omistamisesta kyllä paljon. Manun jälkeen tuli angloarabi-tamma Sissi, joka kylläkin ostettiin pikkusiskolleni mutta muutamien sattumien summana se siirtyi lopulta minun käyttööni.

Oletko tykännyt hevosista pienestä pitäen?
Kyllä vain, Siikajoella ei harrastusmahdollisuuksia ihan kamalasti ollut ja oikeastaan melkein kaikki ikäiseni tytöt silloin ratsastivat.

Jos et harrastaisi hevosia, mitä harrastaisit?
En osaa sanoa! Koirien kans varmaan enemmän jotain. Mutta toisaalta yritin sitä jo ollessani "tauolla" hevosista eikä se ottanut oikein tuulta alleen... En siis todellakaan osaa vastata, yritin kerran olla pois hevosharrastuksesta ja tehdä välillä jotain muuta, eikä se onnistunut.

Mikä sinua eniten viehättää valjakkoajossa?
Etenemismahdollisuus ihan erilainen kuin ratsastuksessa, parin kauden aikana on ihan mahdollista nousta KV-tasolle - me tosin olemme tätä miettineet jo ensi kaudellekin, mutta taas, vauva ehkä rajoittaa hieman. Mutta v. 2018 joka tapauksessa olisi tavoite startata kansainvälisellä tasolla. Ratsain tähän menisi ainakin minulla valovuosia. Miksi? Esteille, kouluun tai kenttään jos haluat hevosen joka vie sinut kv-tasolle, saa pulittaa aina isoja summia. Valjakkoajossa hevosen ei tarvitse pystyä hypätä taloja eikä sen tarvitse olla GP-tason liitokavio vaan muut asiat merkkaavat enemmän joten kyllä se näkyy myös helposti hintalapussa.

Lisäksi valjakkoajossa viehättää sen monipuolisuus (periaatteessa sama kuin kenttäratsastuksessa), se että valjakkohevosta usein treenataan myös ratsain sekä se, että minä olen vielä lajissa niin aloittelija että joka valmennuksessa oppii lisää! Ratsain olen vähän pidemmällä vaikka opittavaa olisi edelleenkin PALJON (painotan sanaa PALJON!!) mutta ajaessa todella tuntuu, että joka kerralla tajuan jotain uutta.

Miksi juuri shettikset valjakkona? 
Koska sellaisia minulle tarjottiin ;) En siis etsinyt nimenomaan shettiksiä. Mutta shettikset ehdottomasti parivaljakkona. Yksikkönä ajelisin kilpaa shetlanninponilla vain ponin treenitarkoituksessa, mutta shettisyksiköllä ei voi edetä esimerkiksi kv-tasolle (säännöt sanovat, että yksikköponin on oltava yli 120cm KV-tasolla). Shettisparivaljakolla taas pystyy kansainvälisiin taistoihin ja voi jopa pärjätäkin - mutta pitäisi olla sitten jo ylikorkuiset ponit, koska nykyään sääntö on että poniparivaljakon ponien on oltava yli 108cm korkeita.

Onko valjakko pujottelurata vaikeampi muistaa, kun esim normaali koulurata?
Pujottelurata eli tarkkuusrata on rinnastettavissa ennemminkin esterataan kuin koulurataan. Toki esteradalla harvoin on hypättävänä  kolmeakymmentä estettä... Esimerkiksi Loimaalla meillä oli yhteensä 26 porttia ajettavana (tuo luku sisältää kaksi sarjaa, joista kummassakin oli 4 porttia). Kyllähän sitä kävellä sai monta kertaa jotta alkoi hahmottaa missä jokainen portti sijaitsi, mutta en nyt tiedä onko se niinkään vaikeampi... Kaiken muistaa kun tarpeeksi kertaa ;)

Missä ja miten päädyit aloittamaan juuri valjakkoajon?
Työskentelin Hessi-tallilla v. 2008 ja siellä tutustuin lajiin - ja jäin koukkuun.

Onko valjakkoajo harrastuksena kallis? Jos verrataan esimerkiksi vaikkapa ratsastukseen.
On kyllä. Hankinnat ovat isoja ja kalliita. Toisaalta taas kun tekee järkeviä hankintoja ja pitää niistä huolta, niitä ei tarvitse uusia välttämättä ikinä (niin kauan kuin hevonen/poni pysyy samana) ja jos tarvitseekin niin valjakkopuolella käytetyt varusteet liikkuvat aika hyvin. Kilpailuihin jos haluaa niin aika pitkälti kisamaksut ovat rinnastettavissa esimerkiksi kolmepäiväisten kenttäkisojen maksuihin. Majoitukset, kisamaksut, syömiset jne. maksavat tietenkin. Valjakkokisoja ei tosin Suomen rajojen sisäpuolella vuodessa ole kuin ihan jokunen, ehkä neljästä kuuteen riippuen vuodesta joten ihan joka viikonloppu ei tarvitse näitä maksella. Valmennukset maksavat tietenkin myös, mutta maksavathan ne aina, on kyse ratsastuksesta tai ajamisesta.

Mitkä olivat tunnelmat, kun ensimmäistä kertaa pääsit kokeilemaan valjakkoajoa? Tiesitkö heti että "tämä on se juttu"?
En tiennyt heti, tiesin vasta kun Nöpillä pääsin ajamaan nelipyöräisillä vaunuilla (maratonvaunuilla silloin). Nöpi oli vähän haluton liikkumaan ratsain aina silloin tällöin ja sen kanssa pitkin pitää välillä ihan kunnon taukoja ratsastuksesta. Kuukauden-parin ajan vain ajoimme ja pidimme satulan säilössä... Aika nopeasti opin tykkäämään ajamisesta enemmänkin kuin ratsastuksesta ja suurimmaksi osaksi varmaan siitä syystä, että myös Nöpi piti ajohommista enemmän.

Onko silmälaput pakolliset koulukokeessa? Entä maastossa ja tarkkuudessa? Säännöissä sanotaan, etteivät saa häiritä jne, mutta täytyykö niitä siis käyttää? 
Ei ole pakolliset! Ne ns. kuuluvat etikettiin, mutta eivät ole missään säännössä pakolliset käyttää.

Katselin noita kouluohjelmia ja onko tosiaan niin, että kouluohjelmissa on laukkaa vasta vaikeissa ohjelmissa? Helpoissa luokissa oli maastossa laukkakieltokin, vai?
Kyllä vain, kouluohjelmissa laukka tulee vasta vaikeissa ohjelmissa. Helppo C ja B -luokissa on laukkakielto maastossa ja tarkkuudessa, helppo A -luokasta eteenpäin saa laukatakin.

Vaunojen painoista: kv-luokissa II-poniparin pitäisi vetää 225 kg vaunua? Kansallisissa ilmeisesti 120 kg? Minkäpainoinen teidän shettisparin vaunu on? Onko kv-luokissa yleensä ylipäätään shettiksiä? 
Juu, tuo sääntö on aivan... sanonko mistä. Siihen on EHKÄ tulossa muutosta, jännityksellä odotamme. Ei ole mitään järkeä eikä myöskään reilua, että esimerkiksi vuonohevospari (ponikokoiset siis) vetää saman painoista vaunua kuin shettispari. Meidän vaunu ei ole tuota 225kg:tä. Vaunuun saa kyllä painoa lisää siihen hommaan tarkoitetuilla painoilla, mutta koska kv-luokissa on shettisparivaljakon ponien täytyisi olla vähintään 108cm korkuisia on vielä auki pääsemmekö edes tämän säännön vuoksi koskaan kv-radoille meidän parin kanssa. Siksi emme siis ole murehtineet painoasiaa ollenkaan, katsotaan sitten kun kisataan edes 2-tasolla.

Yksiköt eivät siis joka tapauksessa niihin skaboihin pääse, ponin on oltava kv-tasolla yli 120cm.

Kansallisia sääntöjä ei ole erikseen, on vain kv-säännöt ja liitteissä mainitaan sitten erikseen esim. 1- ja 2-tason kisoja varten tehtyjä lisäyksiä/korjauksia. Eri asia sitten on se, kuinka paljon kansallisissa kisoissa vaunuja punnitaan... Itse henkilökohtaisesti en ole törmännyt punnitukseen vielä kertaakaan. Kuulemani mukaan ulkomaita myöten kiertäviltäkin on punnittu vain "silloin tällöin" lähinnä oikeasti isoissa arvokisoissa kun MM- tai PM-kilpailuissa.

Miten ihmiset yleensä vetävät vaunut ja ponit kisapaikoille? Kaksi autoa, joista toinen vetää vaunuja peräkärryssä ja toinen auto hevosten traileria varten? Vai onko ne trailerit, jossa on se tila vaunulle, yleisiäkin?
Kaksi autoa ja peräkärry + traileri, lava-auto + traileri, auto + traileri vaunu"jatkeella", kuorma-auto, auto + iso traileri johon mahtuu vaunut ja poni... Onhan näitä vaihtoehtoja. Toisaalta mikäli ei asu ihan pohjoisessa vaan täällä etelämmässä, on matkat kisapaikoille loppujen lopuksi aika lyhyitä... Kovin monia paikkoja kolmepäiväisten kisojen järjestämiseen ei ole ja ne sijaitsevat kaikki kuitenkin muutamien tuntien välimatkojen päässä. Kisoihin mennään usein jo torstaina, kun perjantaina pitää olla mahdollisesti jo aamulla valmis koulustarttiin (tai kuten Loimaan kisoissa, eläinlääkärintarkastus oli jo torstai-iltana joten sen puolesta täytyy olla paikalla jo edellisenä päivänä) joten onko mahdollista ajaa kahteen otteeseen torstaina ja toisen kerran sunnuntaina, tai hakea vaunut vaikka maanantaina... Eri asia toki jos pohjoisemmassa asuu ja matka on helposti lähemmäs kymmentä tuntia kuin kolmea tuntia niin ehkä ei sitten ole mieltä ajella edes-takaisin montaa kertaa. Kimppakyytejä ponille/hevoselle kannattaa myös kysellä! Silloin säästyisi sillä, että vetää itse vaunut paikalle jos saa ponin jonkun kyytiin.

Voisitko kuvitella elämäsi ilman valjakkoajoa? Tai voisitko kuvitella olevasi vain esmes. Ratsastaja!
Voisin kuvitella, mutta en myöskään kyllä ratsastaisi. Se on tällä hetkellä valjakkoajo tai ei mitään. Jossain kohtaa voi olla tilanne, että vähintäänkin taukoa on edessä, mutta ei nyt ainakaan ihan hetkeen ole tälläistä näkyvissä. Mennään hetki kerrallaan, nyt on alustavia suunnitelmia kuitenkin jo v. 2018 kaudelle asti...

Miten aloitit valjakkoajon?
Tähän vastasinkin jo ylempänä :)

Mitä vinkkejä antaisit valjakkoajoa aloittelevalle?
Tähän olen vastannut laajasti tässä postauksessa.

Onko parivaljakolla ajaminen vaikeaa? 
On se erilaista, pitää pystyä hallitsemaan kaksi hevosta ja ohjia kädessä on kuitenkin saman verran kuin yksiköllä... Lähinnä tässä kohtaa tulee parivaljakon koulutus ensisijaisen tärkeäksi, niiden pitää toimia todella hyvin yhteen ja kuunnella kuskin ohjeita tarkasti.

Miten valjakkoajon pystyy aloittamaan omalla ponilla? Ravivaljaat ja koppakärryt löytyy.
Jo ennestään kirjoitetussa postauksessani on vinkkejä aloittamiseen :)

Mitä Ellille ja Piipalle kuuluu? 
Hyvää! Ne ovat nyt lomailleet oikeastaan koko kesän ja tässä kohtaa hyvä näin. Ellillä on kasvu kesken ja Piipakin näyttää taas hieman takakorkealta, joten antaa niiden nyt kasvaa rauhassa hetken aikaa. Suunnitelmia kyllä on ja toteutuskin on jo alkanut, mutta en kirjoita tästä vielä sen enempää ennen kuin olemme päässeet aloittamaan. Rauhassa otamme niiden kanssa, nuoria poneja ja "keskenkasvuisia", niillä on vielä vuosia edessä.

Mitkä ovat parhaat ja huonoimmat puolet kaksikossa?
Niiden herkkyys ja "räjähtävyys" on sekä Piipan ja Ellin paras, että huonoin puoli. Koulutusvaiheessa sitä herkkyyttä ei tarvitsisi niin paljon olla, koska niiden kanssa tekeminen on aikamoista nuorallakävelyä välillä, mutta toisaalta sitten kun sen herkkyyden ja reaktiivisuuden saa kanavoitua oikeanlaiseen tekemiseen niin ne a. liikkuvat näyttävämmin kouluradalla ja b. ovat nopeampia maratonilla ja tarkkuudessa. Niiden parhaita puolia ovat myös esimerkiksi uteliaisuus, ystävällisyys ja ahkeruus, kun ne keskittyvät tekemään töitä, ne tekevät sitten 110% ja antavat kaikkensa.

Mitkä ovat parhaat ja huonoimmat puolet Spartassa?
Meillä on vielä aika vähän yhteistä aikaa Spartan kanssa takana, mutta se mitä ponia tunnen nyt niin siinä on kyllä hyviä puolia todella paljon... Sillä on valtava työmotivaatio, se ei koskaan kyseenalaista ihmisen pyyntöjä, siltä löytyy räjähtävää energiaa ja herkkyyttä, se on ketterä ja nopea ja se on todella selväpäinen. Lisäksi se on ihan mielettömän kiltti ja tykkää ihmisen seurasta, kantaa myös lapsen varovaisesti selässään... Oikea kultakimpale siis! Huonoja puolia on vaikeampi sen kohdalla listata, mutta sanoisin että kunhan sen kunto kasvaa niin myöskin Spartan kohdalla sen reaktiivisuuden "valjastaminen" oikeanlaiseen tekemiseen tulee olemaan ensisijaisen tärkeää, se reagoi jo nyt välillä aika isosti tiettyihin asioihin. Mutta ne eivät ole mitään isoja ongelmia Spartan kohdalla vaan ovat pitkäjänteisellä ja johdonmukaisella tekemisellä selätettävissä. Jos jotain voisin sen kohdalla toivoa niin 10cm lisää korkeutta, heh! Nyt meidän täytyy esimerkiksi tarkkuusradalla painella sitten ihan miljoonaa jos mielitään isompien kilpakumppaneiden vauhteihin - toisaalta pienestä koosta on etua siinä, että mahdumme todella pienistä väleistä ja pystymme siis tekemään pienet tiet...

Mikä sai sinut innostumaan valjakkoajosta?
Vastasin tässäkin jo yllä :)

Mitä valjakkoajo vaatii hevoselta/ponilta?
Rohkeutta, reaktiivisuutta, herkkyyttä, selväpäisyyttä, nöyryyttä ja suurta motivaatiota tehdä vaikeita/raskaitakin asioita välillä (vaihtelevat maastot maratonilla, hevosella ei saa mennä ns. "herne nenään" jos jossain kohtaa mennäänkin ylämäkeä ja on vähän raskaampaa ja tulee töyssyjä ja pitää mennä veteen jne). Sanoisin, että valjakkoajossa on ensisijaisen tärkeää se, että hevonen/poni tykkää tästä hommasta. Jos se on lähes koko ajan "keskisormi pystyssä" niin homma menee helposti mönkään.

Mitä harrastaisit jos et olisi törmännyt hevosiin?
Tähänkin on jo vastaus yllä.

Paljonko olet ratsastanut, entä hypännyt elämässäsi?
6-vuotiaasta asti ja tässä ajassa on ollut pari pidempää (noin ½v) taukoa. Rataesteitä kisoissa olen hypännyt 110cm asti.

Kipuatko nykyään paljonkaan hevosen selkään vai pysytteletkö kärryillä?
En ole juurikaan hevosen selkään halunnut enää syksyn jälkeen, Spartalla tekisi mieli välillä ratsastaakin koska joitain asioita olisi helpompi tehdä selästä käsin, mutta en ole enää raskauskilojeni kanssa sille ollenkaan sopivan kokoinen (ja pituudeltanikin sopisin vain satunnaiseen läpiratsastukseen) joten pysyttelen nyt kyllä ihan mielelläni vaunuilla.

Unelmien hevosesi (ratsu, valjakko- tai vaikka pullaponi)? Jos voittaisit lotossa miljoonan, mihin se tuhlaantuisi?
Yhdistin nämä kysymykset, koska näihin on aika helppo vastata samassa vastauksessa. Jos nyt miljoona pätkähtäisi tilille niin ostaisin jonkun hienon, kivan D-ponin (137-148cm, ehkä mielummin ylärajalla kuin alarajalla) ja sille varusteet viimeisen päälle. Koska en halua hevosta omaan pihaani mutta meillä on kivan kokoinen metsäpalsta lähellä Spartan, Piipan ja Ellin tallia niin rakentaisin meidän tontille pitkän radan kokoisen valjakkokentän, vaikka katetun niin pärjätään talvikin ja tietenkin valaistu reitti kentälle jotta pääsemme tallilta mukavasti alkukäynnit kävellen kentälle treenaamaan. Maneesi olisi aina tietty kiva, mutta miljoona ei lopulta riitä ihan kaikkeen mitä haluaisi joten tästä pihistelisin, haluaisin nimittäin loput miljoonastani laittaa talon rakentamiseen ja pihan laittamiseen, metsäpalstan raivaukseen (palkattaisiin siis ehdottomasti joku se tekemään). Lisäksi tietenkin maksettaisiin tonttilaina pois. Jatkettaisiin yhteistyötä ponien omistajan kanssa, koska veisin tietenkin hienon valjakkoponini samalle tallille niiden kanssa. Riittäisiköhän miljoonasta tämän jälkeen vielä kunnollisen hevosauton ostoon? Livingillä varustettu ja niin, että mahdutaan sinne kaikkien ponien ja vaunujen kanssa.
Pitääkin laittaa taas lotto vetämään...

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ja koska arvontavoittaja kiinnostaa varmasti, voisin tässä kohtaa kertoa että voittaja on...

*rumpujen pärinää*


Jenny K.! Otan sinuun yhteyttä sähköpostitse, saat ihanan karvariimunnarun käyttöön :)

4 kommenttia:

 1. Eikä!! Tää tuli ihan puskista!! Apua! 😲 😀 voi kiitos Emmi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä laitan vielä tähän mun säpön. jenny.karkkainen@hotmail.com

   Poista
  2. Mä laitan vielä tähän mun säpön. jenny.karkkainen@hotmail.com

   Poista
  3. Hei Jenny, laitoin sinulle sähköpostia :)

   Poista